Krisstöd i samband med kriget i Ukraina

twitterpinteresttwitterpinterest

Med anledning av den mycket allvarliga händelseutvecklingen i Ukraina får vi många frågor om hur man stödjer barn och vuxna som flyr kriget eller som är fast inne i hårt drabbade orter. Vi får också frågor om hur man bäst stödjer professionella som via sitt yrke ska ge hjälp. Sara Johansson har medverkat bland annat i SVT:s Aktuellt, i Dagens Nyheter, TV4 och i TT.

Både små och stora initiativ behövs i svåra tider. Alla kan göra något, vare sig du vill hjälpa till via din yrkeskunskap eller om du vill hjälpa som medmänniska.

Vi rekommenderar boken “Krisstöd vid olyckor, katastrofer och svåra händelser: Att stärka människors motståndskraft” (Natur & Kultur). Här får du konkret kunskap om krisreaktioner hos barn, vuxna och professionella. Boken innehåller många levande exempel, är lättläst och lämplig för alla med intresse av att lära sig mer om psykologiskt stöd vid svåra händelser i samhället. Den tar upp situationer såsom sorg och förluster, väpnade konflikter och att ge stöd på en uppsamlings- eller evakueringsplats.

Via vår Facebooksida Creative Mammals delar vi, i mån av tid, texter och intervjuer om hur du bäst ger stöd. Där finns även ett fastnålat inlägg just nu med värdefull information. Du kan läsa där även om du inte har Facebook.

Du kan också gå någon av de digitala utbildningar och föreläsningar som vi erbjuder. Kunskap om krisstöd är en mycket central del av samhällets krisberedskap. Du och din arbetsplats behöver bygga upp denna kunskap i tid.

Genom att vi hjälps åt i hela samhället kan vi tillsammans klara av även en extrem situation. Våra tankar är i denna stund med kollegor, med de barn och de vuxna som kämpar för sina liv och för en bättre framtid.